Debatt: Låt folk betala för public service genom skatten

Piratpartiet Västmanland fick in en debattartikel i Västmanland Läns tidning: Låt folk betala för public service genom skatten – Debatt – www.vlt.se.

Beskriver partiets ställningstagande gällande TV-avgiften nu när frågan är het och diskuteras då Radiotjänst numera vill ta ut TV-avgift för Internetanslutna datorer. Radiotjänst går på teknikneutralitet och nätneutralitet och säger att det gör detsamma om du kan se på TV via Internet eller marknätet; du måste ändå betala TV-avgift. Då alla måste betala så kan vi i Sverige lika gärna ta betalt via skatten och slippa ha så många anställda som jagar de få som inte betalar.

Kommentarer

Sinbad skrev

Det fanns tidigare en allmän åsikt om att helt slopa avgiften då den känns helt förlegad. När reglerna för avgiften ändras så börjar det istället pratas om att lägga den på skatten, vilket då innebär att man vridit debatten åt en annan vinkel. Oavsett om den läggs på skatten eller om vi betalar via Radiotjänst, vill vi verkligen betala för att kunna se SVT eller ska den finansieras på samma villkor som andra privata kanaler, via sponsring och reklam?
Eller ska vi kolla upp en slags Kulturskatt som en paketlösning, där man även betalar för Museum, fri musik/film etc, SVT och böcker via ett slags öppet online-Bibliotek?

vetgirig skrev

Staten ger idag bidrag till kulturen via kulturdepartamentet. I stort all finkultur är beroende av bidrag och skulle inte överleva utan direkta bidrag från skattepengar.

Till det kommer då kassettersättningen för att understödja populärkulturen och upphovsrätten till att stödja skapare av kultur. Konkurrensen inom kulturbranschen är snedvriden då den inte står på egna ben utan är beroende av bidrag och långa skyddstider.

Johan skrev

Är det inte bäst att folket får välja sina nyheter själva? Vill de ha SVT så får de betala för det. Vill de ha andra nyheter får de betala för dessa.
Man ska ju inte tvingas betala för en nyhetskanal som man inte tycker är bra. Ska nyheterna bli bättre måste de konkurrent-utsättas.

Erik Norén skrev

Blir ännu lustigare när man beaktar att tydligen ska arbetslösa (vilket jag för närvarande är) betala. Har man då inte inte a-kassa (första jobbet tog slut innan sex-månaders-gränsen) och får söka socialbidrag så blir det att man får pengar från staten som man sedan ska ge till SR.

zala salander skrev

PP borde ställa sig bakom lagförslaget och samtidigt utveckla det med att alla ska ha rätt till ett fritt internet… dvs.. gratis internet oavsett vart du bor och alla ska ha rätt till minst 24 eller 100mbit.

..då kanske företagen börjar tryta men vem fan bryr sig? – De bryr sig mindre om att alla svenskar ska betala tv-licens för något de inte använder!

vetgirig skrev

Det är inget nytt lagförslag. Lagen i sig är gammal utan det är en omtolkning av lagen nu när SVT sänder sina kanalar på Internet.

När det gäller Internet så har vi förslag på att kommunerna skall få ansvar att alla innevånare skall ha möjlighet att skaffa ett snabbt fritt Internet pss som alla har rätt till elektricitet och rinnande vatten.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>