Media uppmärksammar vår debattartikel i VLT om övervakningen på stan

Det är kul att notera att den debattartikel vi fick in i Västmanlands Länstidning om övervakningen av folk på Västerås centrum nämns i Göteborgsposten de skriver om hur butiker övervakar vanliga kunderas besöksmönster för att få reda på hur de går runt i butiken “Så kartläggs du via butikens WIFI-nät”.

Det här är en fråga som berör på samma sätt som kameraövervakningen. När den kom så var det vilda västern och idag finns det lagar som reglerar användningen av kameror. I Härnösand fick Piratpartiet nyligen rätt mot kommunen. Den tvingades ta ner sina nya kameror som var integritetskränkande då Länsstyrelsen sade åt kommunen på skarpen efter en anmälan av Piratpartiet.

Även denna typ av övervakning är integritetskränkande det är lätt för en butik att då koppla övervakningen till en privatperson eftersom folk ofta betalar sina varor med kort. De kan koppla kortets betaltid med när en viss mobiltelefon står vid kassan och betalar för att hitta exakt vem det är som rör sig runt och hur man rör sig runt i butiken. Butiken får därmed ett rörelsemönster av hur du som kund rör dig i en butik.

Övervakningen innebär även att de kan kolla in vilka valstugor du som väljare besöker och därmed få information om vilken politisk inriktning du har.

Denna typ av övervakning är lika allvarlig som den som kameror innebär men tyvärr finns inga lagar som reglerar den. Egentligen borde den falla under PUL men Datainspektionen har idag ännu inte tagit ställning i frågan.

Noterar att även Dagens Nyheter, Expressen och nästan de flesta tidningar tar in artikeln då den verkar vara skriven av TT.

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>